top of page

ROTU

Toimintamme perustana on säilyttää alkuperäiset, perustajien määrittelemät linjat

Rodun historia sai nimensä mukaisesti alkunsa Australiasta 70-luvun loppupuolella. Liikkeelle panevana voimana oli Australian opaskoirayhdistyksen tavoite kehittää opaskoiria myös allergikoille. Ensimmäisenä Tegan Parks ja Rutland Manors kennelit risteyttivät labradorinnoutajan ja ruotsalaisen isovillakoiran. Jo ensimmäinen pentue oli lupaava, sillä koirat eivät aiheuttaneet allergisille oireita. Kehitys- ja luomistyötä kuitenkin jatkettiin, sillä hyvien ominaisuuksien periytyminen ja etenkin niiden ennakointi oli vaikeaa. Jalostukseen otettiin mukaan muita rotuja vahvistamaan ensimmäisen pentueen ominaisuuksia.Tärkeitä olivat turkin ominaisuus ja etenkin opaskoiratoimintaan soveltuva luonne.

Aidon Australian Labradoodlen sukupuu näyttää, miten koira polveutuu suoraan rodun perustajien linjoista. Alkuperäisissä linjoissa koirassa on yhdistelmä vähintään kolmea rotua seuraavasta: labradorinnoutaja, villakoira, englannincockerspanieli, amerikancockerspanieli tai irlanninvesispaneli. 

Rodun kehitys- ja luomistyö jatkuu edelleen.

Mikä on sukupuun merkitys

Sukupuu esittää selkeästi koiran polveutuvan suoraan perustajakoirista. Tämä todistaa koirien olevan rodultaan ja siten myös ominaisuuksiltaan aitoja Australian Labradoodleja. Kaikkien koiraa ostaessa olevien kannattaa olla tarkkoja siitä, että kasvattajilla on esittää koirista sukupuut. Näin voi olla varma että koiran alkuperä ja terveystiedot ovat kunnossa.

aldry-kasv-logo.jpeg
Lykke's - Accredited-Logo .png

Koot

Minikoikoisten paino on 7 - 13 kg ja säkäkorkeus on 35 - 42 cm.

Mediumkokoisten paino on 13 - 20 kg ja säkäkorkeus on 43 - 52 cm.

Standardikokoiset koirat painavat 20 - 30 kg ja säkäkorkeus on 53 - 63 cm

 

Turkki

Australian Labradoodle rodulla on kaksi turkkityyppiä, jotka ovat fleece ja wool. Hyväksyttyjä, rodulle ominaisia värejä ovat suklaa, musta, valkoinen, kerma, punainen ja harmaa. Väritys turkissa voi olla myös kaksivärinen. Rodun koirista ei lähde ollenkaan karvaa ja se pitää trimmata noin kolme tai neljä kertaa vuodessa.

Koirien luonne

Austaralian Labradoodlejen luonne on oaskoirien tavoin ystävällinen ja tarkkaavainen. Rotu tulee toimeen hyvin kaikkien koirien kanssa ja ihmisiäkin ne lähetsyvät luotavaisen iloisesti. Rotu on siksi ihanteellinen lapsiperheille tai ensimmäiseksi koiraksi. Rodulle ominaista on myös sosiaalinen ja tarkkaavainen luonne ja koirat ovat halukkaita ja innokkaita palvelemaan. Rotu soveltuu hyvin vaikka agilityyn, rallitokoon tai nenätyöskentelyyn

Muuta

Jokainen jalostuskoira on tarkkaan terveystestattu ja odotettu elinikä on noin 12-15 vuotta. Australian Labradoodle sopii erinomaisesti seura ja harrastuskoiraksi ja rotua käytetään paljon myös avustus- ja terapiakoirana.

bottom of page